Terug naar beginpagina

Ons consortium: De Poort van Schiphol / Onze partners / Meer besmette bouwprojecten

Onze vestigingen / Onze agenda / Onze nieuwsbrief ontvangen / E-mail

BAM BESMET BEDRIJF: Dirty Business Everywhere!

BAM BOUWT graag cellen en schrijft zich overal in voor PPS aanbestedingen.

- Informatie over BAM's werk voor politie en justitie vind je HIER.
- BAM over Publiek Private Samenwerking HIER.
- Financiering om publiek private aanbestedingen te kunnen winnen: Cobouw 1 juni 2010: Claimemissie levert BAM 249 miljoen op.

Op deze pagina verzamelen we alle dirty business van BAM. Help ons DIGGING UP THE DIRT en tip ons als je iets hebt ontdekt! Als je op internet gaat zoeken, gebruik dan een combinatie van BAM of de naam van een dochteronderneming met in verschillende talen de woorden voor gevangenis, detentiecentrum, cellen, politie, etc.

Nederland / België / Duitsland / Zwitserland / Engeland / Ierland


BESMET WERK: NEDERLAND


- BAM BOUWT 'De Yp'

De Yp is het nieuwe 'zenuwcentrum' voor de politie Haaglanden. Lees meer. Bam heeft hiervoor ook een speciale website: BAM BOUWT DE YP. Medeplichtigen: ULC Verwarming, Croon TBI Elektrotechniek, Aronsohn Raadgevende Ingenieurs, Brink Groep, en Möhringer Liften. Architect: van Mourik, bekend van cellencomplex Flierbosdreef, cellencomplex Meer en Vaart, Politiebureau Linnaeusstraat, allen te Amsterdam.

- BAM BOUWT ministeries van Justitie en Binnenlandse zaken

Met het consortium JUBI bouwt BAM de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse zaken. Medeplichtigen: Ballast Nedam, Homij, Imtech. Architect: Hans Kollhoff Architekten. Prefab leverancier: Loveld. Folder van Jubi.

- BAM BOUWT onnodige parkeergarage

In Nijmegen werkt BAM mee aan de aanleg van een onnodige parkeergarage aan de Van Schaeck Mathonsingel, voor een bedrag dat het stadsbestuur overigens angstvallig geheim probeert te houden. Zie artikel Doorbraak.

- BAM deed de renovatie van de bajes in Maastricht.


BESMET WERK: BELGIË


- BAM BOUWT twee nieuwe bajessen in Beveren en Dendermonde


Laatste nieuws d.d. 17 augustus 2011: Plannen nieuwe gevangenis Dendermonde geschorst.

BAM PPP bouwt nieuwe bajessen in Beveren (312 mensen opsluiten in 'De Poort van Beveren') en Dendermonde (444 mensen opsluiten in 'De Poort van Dendermonde'). Lees hier het persbericht van BAM. Dit zijn, net als de nieuwe uitzetbajes op Schiphol, PPS contracten met een looptijd van 25 jaar (= onderhoud gebouwen, omgeving, facilitaire diensten zoals catering, wasserij, afval).

Bouwsom: 160 miljoen. De DBFM contracten zijn op 28 juni 2011 door de Ministers van Justitie en Financiën ondertekend in het stadhuis van Dendermonde.

Geldschieters: ABN AMRO Bank NV, Dexia Bank Belgium NV/SA, en KBC Bank NV.

De bouw van deze nieuwe bajessen zou in oktober 2011 moeten beginnen en klaar moeten zijn medio 2013, en wordt gedaan door deze Belgische werkmaatschappijen van BAM:
Interbuild en Galère. Daarnaast werkt mee: Cegelec.

De gevangenis in Beveren komt aan de rand van een industrieterrein aan de E17 te staan en het project/de bajes heet, analoog aan de Poort van Schiphol, de Poort van Beveren. Meer informatie over de gevangenis in Beveren (alsmede de bouw van drie andere gevangenissen, waaronder die van Dendermonde) vind je op Architectenweb, op Architectura.

Medeplichtigen zijn verder:

- Architectenbureaus:

- Stéphane Beel Architecten (bouwt ook het nieuwe justitiepaleis van Gent)
- M. & J-M. Jaspers - J. Eyers & Partners
- Het Nederlandse architectenbureau Archivolt Architecten. Lees hier meer over Archivolt.
- Voor Beveren: de Nederlandse landschapsarchitect Lodewijk Baljon. Andere 'leuke' projecten van deze meneer zijn de KLPD in Driebergen en de vrouwenbajes in Nieuwersluis.

Ook deel van dit consortium:

- VK Engineering (studie). Ook: NAVO hoofdkwartier, gerechtsgebouw Antwerpen, Europees Parlement.
- Halmos Adviseurs (studie). Meer gevangenissen in Nederland: Nieuwegein, Hoogvliet, Roermond, Wolvenplein, Lelystad, en: detentiecentrum Alphen.
- Eurest (facilitaire dienstverlening en onderhoud).
- Building Maintenance (facilitaire dienstverlening en onderhoud). Onderdeel van Facilicom.

Archivolt Architecten
is een Nederlands architectenbureau, heeft in Nederland ruime ervaring met het bouwen van bajessen, en krijgt daarom van ons wat extra aandacht:

- Archivolt is mede verantwoordelijk voor de te bouwen Belgische bajessen in Beveren en Dendermonde. Projectarchitect: ir. Martin van Dort

- In Nederland heeft Archivolt de volgende bajessen gebouwd:
Lelystad (nieuw cellengebouw, projectarchitect ir. Martin van Dort), Heerhugowaard (nieuwbouw, projectarchitect ir. Martin van Dort), Arnhem (renovatie, projectarchitect ir. Martin van Dort), Zutphen (nieuwbouw, projectarchitect ir. Frits Toben), Nieuwegein (nieuwbouw, projectarchitecten ir. Hans Putter, ir. Martin van Dort, en voor uitbreiding ir. Frits Toben), Ter Apel (nieuwbouw, projectarchitect ir. Martin van Dort), Zwolle (nieuwbouw, projectarchitect ir. Martin van Dort), en Roermond (nieuwbouw, , projectarchitect ir. Martin van Dort).
Hier vind je een pdf met meer informatie over Archivolt architecten.

Informatie uit de aanbestedingsperiode: Belgium shortlists bidders for prison projects. Vele consortia waren in de race, waaronder BAM PPP/Dexia. Zie ook : Strijd om gevangenissen wordt bitsig, Nieuwe gevangenissen worden gehuurd, Schriftelijke vraag in de Senaat.


- BAM BOUWT het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Zie: Een nieuwe militaire basis aan de rand van Brussel: "Misschien wordt de bouwsite van dit nieuwe hoofdkwartier wel heel goed in de gaten gehouden, maar is dat zo voor de wagens, de kantoren en de andere werven van de bedrijven die het bouwen?"
Betrokken BAM bouwbedrijven in België zijn Interbuild en Cei-de Meyer. De aanbesteding bedraagt 460 miljoen euro.
In naam van de NAVO heeft de Belgische minister van Defensie Pieter de Crem de bouw van het nieuwe hoofdkwartier toegewezen aan BAM Alliance. De nieuwe hoofdzetel van de NAVO wordt gebouwd tegenover de huidige hoofdzetel, op een terrein van ongeveer veertig hectare. De werken starten begin oktober 2010 en zouden voltooid moeten zijn tegen midden 2015. Het nieuwe hoofdkwartier, voor 4.500 NAVO-werknemers, zal 250.000 m² bruikbare oppervlakte omvatten. Zie artikel BAM belangrijkste kandidaat voor bouw Navo hoofdkwartier. Zie de website van dochteronderneming Cei de Meyer 1.9.2010: Ontvangen bestelling : nieuw NAVO-hoofdkwartier. Zie ook de website van dochteronderneming Interbuild. Lees ook nog meer hier en hier.


- BAM BOUWT de hoofdzetel van de Europese Raad.

De projectsom bedraagt 180 miljoen euro. Zie Nederlanders bouwen kantoor EU-president.

- BAM BOUWT het nieuwe gerechtsgebouw Hasselt.

De projectsom bedraagt circa 40 miljoen euro. Een derde van dit bedrag is voor Interbuild, een werkmaatschappij van Koninklijke BAM Groep nv. Interbuild voert de werkzaamheden uit in joint venture met Cordeel en Democo.
Vanaf 1 september 2011 kunnen de eerste vonnissen worden uitgesproken. Dat laat de Regie der Gebouwen weten, die de komende 36 jaar een jaarlijkse huurprijs van 3,9 miljoen euro voor het gebouw zal betalen. Bronnen: hier en hier.

- Galere (BAM Wallonië) tekende voor het justitiepaleis Bergen.

Zie Wikipedia.

- BAM dochteronderneming Intenbuild bouwde HEKLA politiekantoor.

Interbuild bouwde voor de nieuwe politiezone HEKLA, Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar een nieuw politiekantoor. Het gebouw heeft 3 bouwlagen waarvan het gelijkvloers voorzien is voor de publiek gebonden functies zoals onthaal, verhoorkamers en cellen. Zie de website van Interbuild.

- BAM BOUWDE de Koninklijke Militaire School KMS voor 13.958.840 euro.

In opdracht van het ministerie van defensie bouwde een dochteronderneming van BAM, CEI-De Meyer NV, in 2007 voor € 13.958.840 een van een nieuw academisch complex voor de KMS. Zie de website van dochteronderneming CEI-De Meyer.

- BAM dochteronderneming Interbuild realiseerde eerder de gerechtsgebouwen van Antwerpen en Gent.

Meer info hier.


BESMET WERK: DUITSLAND

- BAM BOUWT eerste publiek-private gevangenis in Duitsland

.

20 oktober 2010: BAM heeft een DFMO-contract getekend voor Duitslands eerste publiek-private Knast in Bremervoerde. Zie: BAM PPP reaches Financial Close on Bremervoerde Prison in Germany.
Prijskaartje: €50.5 miljoen, mede mogelijk gemaakt door DZ BANK, DekaBank, NIBC Bank en Volksbank Osterholz-Scharmbeck.
In de gevangenis zullen 300 gevangenen worden opgesloten. Eind 2010 begint de bouw, eind 2012 moet de bajes af zijn.

- BAM bouwt een jeugdgevangenis in Wuppertal-Ronsdorf

Hier is veel protest tegen, zie ook hier. Ziehier de opdracht voor dit 'huis van bewaring' in Wuppertal-Ronsdorf. Meer ook nog hier.

- BAM's Duitse Super-Knast

Op 15 augustus 2011 werd een nieuwe door BAM Deutschland AG gebouwde bajes in Duitsland in gebruik genomen:

Justiz-vollzugs-anstalt Frankfurt am Main I.

Kosten: 100 miljoen euro.

Foto: muren van 17 meter hoog!

De feestelijke opening werd bijgewoond door tal van gasten, waaronder Justizminister Jörg-Uwe Hahn en Finanzminister Dr. Thomas Schäfer (beide boeven hier links op de foto).

JVA Frankfurt am Main I is een Huis van Bewaring, maximum security style, voor 564 mannen. Ontworpen door Frick Krüger Nusser Plan2. Dit architectenbureau, gespecialiseerd in gevangenisbouw, werkt vaak met/voor BAM: het tekende Duitslands eerste publiek-private Knast in Bremervoerde en de gevangenis in Burgdorf, het eerste Zwitserse PPS project.

JVA Frankfurt am Main I heeft dikke en massieve muren, van gewapend beton, 8 tot 15 meter hoog, 'bekroond' met drie rollen prikkeldraad. De binnenkant van de muur wordt voorafgegaan door een veiligheidshek, ook voorzien van drie rollen prikkeldraad. Dit hek is om er voor te zorgen dat geen enkele gevangene ooit de muur bereikt. Daarnaast zijn het hek en de muur beveiligd door bewegingssensoren.

De gevangenis bevat tevens een ziekenhuis. Het gehele ziekenhuis (met uitzondering van de cellen) wordt bewaakt met behulp van 383 videocamera's in alle hoeken en gaten. Haarscherpe beelden draaien in de meldkamer. De dakranden zijn beveiligd met prikkeldraad en rollen nato-draad.

Alle deuren zijn beveiligd met elektronische sluitsystemen. De buitenste poort is speciaal beschermd tegen aanvallen met voertuigen. Het is bullet proof en heeft gewapend glas, bestand tegen explosies. De ingang van de voertuigensluis wordt voorafgegaan door een drive-through stalen barrière, die kan worden uitgebreid naar de rijweg. De sluis heeft ook een controlesysteem dat voertuigen aan de onderzijde controleert. Dit betekent dat elke verandering in de standaardstaat van de onderkant van een auto wordt gedetecteerd. Dit systeem kan mogelijke schuilplaatsen detecteren, teneinde ontsnappingspogingen te verhinderen.

Een van de binnenplaatsen is bedekt met een net dat aanslagen of pogingen tot bevrijding met helikopters verhindert. Het materiaal is afkomstig uit de ruimtevaarttechnologie en kost maar liefst 350.000 euro.

Al deze maatregelen voor een Huis van Bewaring, waarin mensen worden opgesloten die nog niet eens schuldig zijn bevonden! Bravo BAM!

- BAM heeft een PPS vrouwenbajes gebouwd in München.

Zie Neuer Frauen-Knast: Die Gitter sind schon drin en Neues Frauen-Gefängnis ohne Mauer.

- BAM heeft een PPP bajes in München gebouwd.


BESMET WERK: ZWITSERLAND

Afbeelding: Projekt "Justine" von Gessner / Kunz / Ruprecht; Sieger des öffentlichen Projektwettbewerbs 2001

- BAM BOUWT een bajes in Burgdorf.

BAM Deutschland maakt deel uit van een consortium dat het eerste Zwitserse PPS project bouwt: ‘Zeughaus PPP AG’. Het bestaat uit een gevangenis voor 110 mensen, een werkplaats, een justitiecentrum voor 450 arbeidsplaatsen plus bijbehorende kantoren. Het complex zal maart 2012 gereed zijn.
Architecten: Gessner, Kunz, Ruprecht. Het consortium bestaat uit de Zwitserse bouwonderneming Marti, BAM en de Zwitserse firma Hälg Facility Managment.
Het investeringsvolume bedraagt rond 150 miljoen Zwitserse Franken (111.130.000 euro). Gedurende 25 jaar zal het kanton Bern jaarlijks 18,15 miljoen frank(13.450.000 euro) ‘huur’ betalen aan het consortium.
Meer informatie bij de volgende links:
- BAM consortium preferred bidder for first Swiss PPP project: 'Überbauung Zeughausareal Burgdorf'
- BAM-consortium geselecteerd voor eerste pps-project Zwitserland: gevangenis Burgdorf
- Premiere für PPP-Projekt
- Der Grundstein für neues kantonales Verwaltungszentrum ist gelegt (27.05.2010)
- Der Kanton Bern beschreitet neue Wege
- Neumatt - Kantonales Verwaltungszentrum Burgdorf
- publicatie financial close d.d. 30 nov. '09, met als financiers NIBC en UBS.


BESMET WERK: ENGELAND

- BAM heeft een megacontract binnengesleept voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Somerset.

Bunnik, The Netherlands, 15 December 2011 - A Kier BAM joint venture has been named preferred bidder by EDF Energy to carry out a £100 million plus contract for site preparation works for the Hinkley Point C nuclear power station in Somerset.

Lees hier meer over: BAM wint contract voor nieuwe Britse kerncentrale.

- In Engeland heeft BAM een speciale afdeling ‘law and order’

BAM is de laatste jaren betrokken geweest bij het ontwerp en/of constructie van een aantal belangrijke rechtbanken en politiegebouwen.

Cellen in Warwickshire- BAM BOUWDE het gloednieuwe Warwickshire Justice Centre in Nuneaton (Derbyshire).

Dit is ‘s lands eerste multi-instellingen justitie centrum; zelfs de BBC kwam langs.
In het justice centre bevinden zich: een politiebureau, een cellencomplex, het openbaar ministerie (hopelijk is dit een goede vertaling, er staat: Crown Prosecution Service), 4 rechtbanken die recht spreken over criminelen, jeugd, familie en civil hearings, de reclassering, de Jeugdige Daders Dienst (Youth Offending Service) en slachtoffer- en getuigenhulp.

- BAM BOUWDE de rechtbank in Guernsey.

- BAM BOUWDE het politiehoofdbureau/ trainingscentrum in Winsford (Cheshire).

- BAM CONSTRUCT UK bouwde het gerechtsgebouw in Bristol.

In Bristol bouwde HBG UK (nu BAM Construct UK) een nieuw gerechtsgebouw, het Bristol Civil Justice Centre. Een gebouw van zes verdiepingen, waaronder een kelderverdieping. De opdrachtsom voor het complex bedroeg circa 33 miljoen euro. Zie Major new projects for Torquay, Newport and Bristol won by HBG Construction's Western Regionen Politiebureau opgeleverd.


BESMET WERK: IERLAND

- BAM (ver)bouwde Wheatfield Detention Centre & Prison Laundry

Rohcon (nu onderdeel van BAM) verbouwde in 2002 en 2003 in opdracht van de Irish Prison Services Wheatfield Detention Centre. Projectwaarde: €8 miljoen.
In mei 2003 bouwde Rohcon (nu onderdeel van BAM) St. Patrick's Special School voor minderjarige gedetineerden, in opdracht van het ministerie van justitie. Projectwaarde: €7 miljoen.

- BAM BOUWDE in opdracht van het Department of Justice, Equality & Law Reform in 2001 een aantal gebouwen in de Fort Mitchell Prison op Spike Island. Projectwaarde: €3 miljoen.  

- BAM BOUWDE in oktober 1998een nieuw trainingscentrum voor politieagenten in Portlaoise. Projectwaarde: €2 miljoen.    


BESMET WERK: ...
Bekijk ook:

Overheid en besmette bedrijven: De Schandpaal

De bedrijven van consortium DC16

De bedrijven die werkten voor het consortium DC16

De blacklist nieuwbouw gesloten centrum Steenokkerzeel (BE)[advertentie]

Nieuwbouw Justitieel Complex Schiphol

Schiphol Airport
krijgt dankzij BAM
meer ruimte voor
detentie en deportatie