Terug naar beginpagina

Ons consortium: De Poort van Schiphol / Onze partners / Meer besmette bouwprojecten

Onze vestigingen / Onze agenda / Onze nieuwsbrief ontvangen / E-mail

Donderdag 5 mei 2011:
Fietstocht naar bouwplaats detentiecentrum Schiphol

Verzamelen: 13 uur, Bollox Amsterdam, Eerste Schinkel≠straat 14-16

Het lijkt zo ver weg. Dat is altijd zo met detentie- en uitzetcentra. Ze zetten die dingen precies neer waar ze moeilijk te vinden en te bereiken zijn.

Op Schiphol bouwt BAM BESMET BEDRIJF aan de zoveelste en hoopt dat ongestoord te kunnen doen. Werkgroep Stop Deportaties nodigt iedereen uit mee daarheen te fietsen.

Het 'Justitieel Complex Schiphol' wordt in the middle of nowhere gebouwd, aan het einde van de doodlopende Sloterweg van Badhoevedorp, bij de kruising met de Koetsierstraat. De naast de A4, ter hoogte van de Schipholtunnel, gelegen bouwplaats is zwaar beveiligd: een hekwerk met stroomdetectie, camera's en schrikdraad moet nieuwsgierigen op afstand houden. Als je niet weet wat ze daar aan het doen zijn, wekt de plek meteen argwaan.

Op een slordig uurtje fietsen van het Amsterdamse Vondelpark is het maar. Toch niet zů ver.

Op bevrijdingsdag is het hele land, en ook Amsterdam, vergeven van de festiviteiten om 'onze vrijheid' te vieren. Grootste feesten met bekende Nederlanders moeten de indruk wekken dat we hier in een vrij land leven.

Maar 'we', wie zijn dat? Dat zijn in elk geval niet de talloze mensen van wie een asielaanvraag is afgewezen, die zijn uitgeprocedeerd, die zijn geÔllegaliseerd, gecriminaliseerd, de grond ingetrapt en opgesloten.

Alles heeft de staat over voor de deportatie van 'vreemdelingen', 'ongewensten'. Zonder de talloze bedrijven die er bloedgeld mee willen verdienen, is dit niet mogelijk.

Tegen BAM BESMET BEDRIJF loopt sinds december een campagne. Maar wie werken er nog meer aan de zoveelste muren en hekken rond Fort Europa in Nederland? Grote bedrijven als TBI en Voorbij Betonsystemen werkten ook al aan het nieuwe detentiecentrum op Rotterdam Airport mee, en zijn ook nu weer van de partij. Maar ook kleinere bedrijven werken mee aan de opsluiting voor 'onze vrijheid'. Op deze pagina houdt WSD de lijst bij.

Wil je weten waar dit allemaal gebeurt, niet zover van de bewoonde wereld als het lijkt?
Wil je op 'bevrijdingsdag' iets beters te doen hebben dan meedraaien in de hypocrisie van het Neerlands volksempfinden?
Kom dan naar de Bollox, Eerste Schinkel≠straat 14-16 (op het binnenplein) in Amsterdam, om 13 uur 's middags, en neem je fiets en je vrienden mee.

Kom mee om te zien wat er in alle stilte wordt uitgespookt in naam van de vrijheid. Bij de bouwplaats zal een symbolische actie worden neergezet.

Vrijheid is pas vrijheid als iedereen vrij is!


Woensdag 23 februari 2010: Emmen - lawaai bij BAM BESMET BEDRIJF

Lees hier het verslag

WOENSDAG 23 FEBRUARI as. gaan we lawaai maken rond een van de vele kantoren van BAM. Ditmaal in Emmen, bij het kantoor van BAM Techniek en BAM Utiliteitsbouw, Phileas Foggstraat 22c, 7821 AK Emmen.

We verzamelen om 2 uur īs middags achter het station van Emmen, bij de parkeerplaatsen.


Deze lawaaidemo is onderdeel van de op 1 december 2010 met een BAM-ontsmettingsactie gestarte campagne. Deze campagne richt zich tegen de bouw van een nieuwe uitzetbajes op Schiphol, en tegen het betrokken bouwbedrijf, BAM, in het bijzonder. Op 14 januari werd een lawaaidemo gehouden bij het hoofdkantoor.

Werkgroep Stop Deportaties heeft BAM en het consortium 'De Poort van Schiphol' uitgeroepen tot BESMET BEDRIJF.

Justitie wil dat de nieuwe bajes ('Justitieel Complex Schiphol') er eind 2012 staat. De bouw van deze zoveelste uitzetbajes is tot stand gekomen via een PPS aanbestedingsprocedure waarin twee consortia meedongen naar het verkrijgen van de opdracht. Contractwaarde voor ontwerp, bouw, financiering, beheer en onderhoud: 400 miljoen euro over 25 jaar. Winst uit opsluiting voor BAM!

Justitieel Complex Schiphol is de tweede grotendeels private gevangenis. Het nieuwe detentiecentrum op Rotterdam Airport is de eerste. Tegen de bouw van dit nieuwe DC Rotterdam voerde Werkgroep Stop Deportaties geruime tijd campagne.

In 'Justitieel Complex Schiphol' komen, net als op Rotterdam Airport, een detentie- en uitzetcentrum waarin mensen voor onbepaalde tijd worden opgesloten omdat ze geen verblijfspapieren hebben. De Nederlandse Staat wil op die manier hun medewerking aan gedwongen uitzetting afdwingen.

Volgens de Nederlandse staat en de gemeente Haarlemmermeer wordt op Schiphol een gevangenis voor mensen zonder papieren gebouwd die meer 'humaan' is dan die op Schiphol Oost, waar in oktober 2005 elf mensen door brand (lees: beleid) om het leven kwamen. Maar er bestaan geen humane bajesen!

Het bouwen van gevangenissen is BESMET werk!

Voor de lawaaidemo: Neem materiaal mee om herrie te maken; sirenes, fluitjes, megafoons, trommels, toeters, en rammelmateriaal zoals lepels en pannendeksels. BAM is BESMET en dat zullen ze weten ook!

NB. Werkgroep Stop Deportaties meldt uit principe demonstraties niet officieel aan bij de autoriteiten. WSD vindt dat je demonstraties niet hoeft aan te melden.

Wil je wel herrie maken bij BAM, maar is Emmen te ver weg of kun je niet op de afgesproken tijd? Onderneem dan zelf actie bij een vestiging van BAM bij jou in de buurt. Je vindt de vestigingen overal in Nederland hier.

Een kleine groep herriemakers is al genoeg om BAM ermee te confronteren dat ze bloed aan hun handen hebben. Daarvoor hoef je niet per se naar het hoofdkantoor.

Met ons allen laten we BAM weten dat ze het protest overal kunnen verwachten. Rustig werken aan repressie is er niet meer bij!

* Op 19 februari is er een openbare bijeenkomst over deze campagne in Utrecht. Zie hieronder.


zaterdag 19 februari 2010: openbare bijeenkomst BAM BESMET BEDRIJF campagne

Op 1 december 2010 is Werkgroep Stop Deportaties (WSD) gestart met de campagne tegen de bouw(er) van de nieuwe uitzetbajes op Schiphol. Verantwoordelijk bouwer BAM is met het consortium De Poort van Schiphol BESMET verklaard.

Tot nu toe hebben een lawaaidemo en een ontsmettingsactie plaatsgevonden bij het hoofdkantoor van BAM in Bunnik. De nieuwe campagne heeft in principe dezelfde opzet als de eerder gevoerde campagne STOP DC16 tegen de bouw van de nieuwe uitzetbajes op Rotterdam Airport.

Als we minister Leers mogen geloven hebben bouwers en architecten door acties niet zo veel zin meer in projecten als het bouwen van uitzetbajessen. Bedrijven trekken zich terug of schrijven zich niet in voor de opdracht. Maar de bajessen worden nog steeds gebouwd. Reden genoeg om druk uit te blijven oefenen.

In aanloop naar de start van de campagne zijn mensen van WSD het land in gegaan om over de plannen voor de campagne te vertellen. Werkgroep Stop Deportaties kiest zelf voor openlijke actie. Direct, confronterend, maar wel geweldloos.

Nu we zijn begonnen, nodigen we een ieder die mee wil doen uit om verder te praten en mee te denken over creatieve ideeŽn voor de voortzetting van deze campagne. WSD kan dit namelijk niet alleen en het is een kwestie van lange adem. BAM is een groot bedrijf met vele vestigingen in Nederland en de rest van de wereld en de bouw is al begonnen.

Wil je dus meedenken, meedoen, zelf lokale initiatieven nemen, andere mensen leren kennen, helpen met bekendmaken van de campagne, posters en stickers verspreiden, nieuwe bronnen aanboren, heb je een creatief idee dat binnen de campagne past? Kom dan ook!

Wanneer: 19 februari
Hoe laat: binnenlopen om 13 uur, aanvang 14 uur
Waar: Utrecht, ACU grote zaal, Voorstraat 71

Niet welkom: pers, politie, snuffelaars

Kun je niet, maar wil je wel op de hoogte blijven, dan kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief.


14 januari 2010: Lawaaidemo bij BAM BESMET BEDRIJF

Lees hier een kort verslag van het lawaai rond het hoofdkantoor van BAM aan de Runnenburg 9 in Bunnik.
Artikel in De Pers, 25 januari 2011: Actie kan altijd harder" (ook op PDF formaat, blz. 8 en 9).

Op 1 december heeft Werkgroep Stop Deportaties BAM en het consortium 'De Poort van Schiphol' uitgeroepen tot BESMET BEDRIJF.

Justitie wil dat de nieuwe bajes ('Justitieel Complex Schiphol') er eind 2012 staat. De bouw van deze zoveelste uitzetbajes is tot stand gekomen via een PPS aanbestedingsprocedure waarin twee consortia meedongen naar het verkrijgen van de opdracht.

Contractwaarde voor ontwerp, bouw, financiering, beheer en onderhoud: 400 miljoen euro over 25 jaar. Winst uit opsluiting voor BAM!

Justitieel Complex Schiphol is de tweede grotendeels private gevangenis. Het nieuwe detentiecentrum op Rotterdam Airport is de eerste. Tegen de bouw van dit nieuwe DC Rotterdam voerde Werkgroep Stop Deportaties geruime tijd campagne. Zie www.dc-16.nl.

In 'Justitieel Complex Schiphol' komen, net als op Rotterdam Airport, een detentie- en uitzetcentrum waarin mensen voor onbepaalde tijd worden opgesloten omdat ze geen verblijfspapieren hebben. De Nederlandse Staat wil op die manier hun medewerking aan gedwongen uitzetting afdwingen.

Volgens de Nederlandse staat en de gemeente Haarlemmermeer wordt op Schiphol een gevangenis voor mensen zonder papieren gebouwd die meer 'humaan' is dan die op Schiphol Oost, waar in oktober 2005 elf mensen door brand (lees: beleid) om het leven kwamen. Maar er bestaan geen humane bajesen!

Bekijk hier de andere besmette werkzaamheden van BAM. Het bouwen van gevangenissen is BESMET werk.

Voor lawaaidemo's neem je mee:

Materiaal om herrie te maken; sirenes, fluitjes, megafoons, trommels, toeters, en rammelmateriaal zoals lepels en pannendeksels. BAM is BESMET en dat zullen ze weten ook!

NB. Werkgroep Stop Deportaties meldt uit principe demonstraties niet officieel aan bij de autoriteiten. WSD vindt dat je demonstraties niet hoeft aan te melden.

Wil je herrie maken bij BAM, maar is Bunnik te ver weg?

Onderneem dan zelf actie bij een vestiging van BAM bij jou in de buurt. Je vindt de vestigingen overal in Nederland HIER.

Een kleine groep herriemakers is al genoeg om BAM ermee te confronteren dat ze bloed aan hun handen hebben. Daarvoor hoef je niet per se naar het hoofdkantoor.

Met ons allen laten we BAM weten dat ze het protest overal kunnen verwachten. Rustig werken aan repressie is er niet meer bij!

* Nieuw: de agenda van BAM! Waar zijn vertegenwoordigers van BAM de komende tijd zoal te vinden op symposia, congressen, conferenties, beurzen en andere bijeenkomsten?
Kijk in de BAM agenda!


Bekijk ook:

Start van de campagne: BAM ontsmet

Het laatste nieuws uit de campagne

Alle vestigingen op een rijtje

Overheid en besmette bedrijven: De Schandpaal

De bedrijven van consortium DC16

De bedrijven die werkten voor het consortium DC16

De blacklist nieuwbouw gesloten centrum Steenokkerzeel (BE)[advertentie]

Nieuwbouw Justitieel Complex Schiphol

Schiphol Airport
krijgt dankzij BAM
meer ruimte voor
detentie en deportatie